Torralba de Salord

Un dels poblats prehistòrics més grans de Menorca i millors conservats. S’estén d’Est a Oest a partir de la carretera que uneix Alaior amb Cala en Porter. Hi destaquen dos talaiots, el recinte de la taula, una sala hipòstila, algunes coves excavades al subsòl i altres restes constructives que conformaven els llocs d’hàbitat.

*Data d’adquisició: 28 de maig de 1990.

Torralba d’en Salord forma part de la Menorca Talaiòtica que opta a ser designada Patrimoni de l’ Humanitat per l’ UNESCO.

Talaiot – El talaiot és el monument més significatiu de la Prehistòria de Menorca. Al poblat de Torralba, hi trobam 2 talaiots. Un, el de majors dimensions i en gran part conservat, està situat al punt més elevat des de on té un ampli domini visual del poblat. Té planta circular i el seu perfil sembla ser troncocònic. L’altre talaiot, situat al costat del recinte de la taula només conserva una part del mur exterior.

Taula – la taula i el seu recinte són les restes més espectaculars d’aquest poblat i unes de les més ben conservades de Menorca. Daten dels segles III i II A.C. Es tracta d’un edifici de culte, amb forma de ferradura i capelles laterals. La taula pròpiament dita està construïda amb dos grans blocs de pedra, un vertical i l’altre horitzontal, magníficament elaborats. La taula fa 5 m d’altura.

Sala hipòstila – Semisoterrada i coberta amb lloses, sustentada per columnas o pilars, la sala hipóstila consta de tres parts: túmul, corredor d’accés i cambra. L’excavació arqueològica va permetre conèixer que es va utilitzar com a magatzem durant el segle I D.C.

Murada Ciclòpia – A Torralba, podem observar un tram de mur que segueix l’esquema constructiu característic de la tècnica ciclòpia (sòcol, grans lloses en posición vertical, i files de pedres petites i rectangulars). Aquests murs sempre presenten una cara interna i una cara externa, arribant a amplaries gairebé de quatre metres.

Sitges – Són cavitats excavades a la roca mare, utilitzades per emmagatzemar aliments o com a dipòsit d’aigua.

Hipogeus – Són coves artificials excavades a la roca mare durant l’època talaiòtica. Van ser utilitzats com a tombes comunitàries i s’hi realitzaven rituals funeraris.

Pedrera de marès – Al poblat de Torralba podem trobar dues pedreres de pedra de marès. Una d’origen prehistòric, que és des d’on suposadament es van extreure tots els blocs per a la construcció dels monuments talaiòtics; Una altra que podríem situar cap al segle XVII.

Casa del segle XVII – Dins del recorregut del poblat podem trobar les restes d’unes construccions, possiblement del segle XVII. S’hi poden apreciar dues estructures diferents: una, per les dues finestres o capelles emmarcades per pedres de marès en què s’ha gravat el símbol de la creu, sembla pertànyar a una esglèsia rural; l’altra a les cases de l’antic hábitat del lloc.

Rehabilitation