La realització d’aquests objectius va suposar una inversió econòmica considerable per als mecenes i conjuntament, a través de les seves aportacions, van aconseguir dotar la Fundació Illes Balears d’un patrimoni que els va permetre anar adquirint progressivament immobles que complissin les condicions anunciades, rehabilitar-los i iniciar experiments i investigacions. en matèria agrícola i forestal.
La primera adquisició va ser Son Pax l’any 1989, una antiga propietat mallorquina, per establir-hi la seu de la Fundació i a partir d’aquí iniciar el camí d’aquest projecte. Actualment, Son Pax és una propietat típica, que conserva tot el seu caràcter i es troba en perfecte estat de conservació.
La Fundació Illes Balears va voler tenir presència a cadascuna de les illes de l’arxipèlag, per aquest motiu es va interessar per diversos projectes a Menorca, apostant per l’adquisició de Torralba a Salord l’any 1990. Torralba és un poble talaiòtic i medieval, que inclou entre els seus monuments la més perfecta de les Taules que existeixen actualment a Menorca. Actualment, la Fundació és considerada precursora i pionera en la conservació d’aquest tipus de monuments, ja que 25 anys després va ser sol·licitada, pel Consell Insular de Menorca, la declaració de la Cultura Talaiòtica de Menorca com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.
Com ja s’ha dit, la Fundació ha volgut incloure una mostra de tot el patrimoni de les Illes, no només l’arquitectura, sinó també el paisatge. Per aquest motiu, també l’any 1990, es va comprar la finca de s’Illot, enclavada dins del Parc Natural de s’Albufera de Muro. D’aquesta manera, s’ha contribuït a la preservació d’espècies d’aus protegides que nidifiquen als terrenys propietat de la Fundació. També a l’illa d’Eivissa es van estudiar una sèrie de projectes i, l’any 1991, la Fundació Illes Balears va adquirir el Casal de Can Ros des Puig de Missa. La compra ja es va fer amb la intenció de convertir-lo en un museu, amb el suport i la col·laboració del Consell Insular d’Eivissa.
Such was the financial support that the Foundation had that it continued with the acquisition of new properties for their subsequent rehabilitation. In 1992, the Fortí de Cala Llonga (Municipality of Santanyí) was acquired, due to the impulse of hoteliers and neighborhood associations in the area, who sought to have an emblematic and representative monument to offer as an alternative to the sun and the beach.With the purchase of Molí Vell de La Mola (Formentera) in 1993, the Foundation’s presence on each of the islands was completed. This flour mill is the only one preserved in perfect condition on the entire island of Formentera and constitutes a magnificent example of the ethnology of the Pitiüses.
L’última adquisició de la Fundació Illes Balears va ser el Castell de Sant Elm (municipi d’Andratx) l’any 1995. A més de ser un bell mirador cap a l’illa de la Dragonera, té un gran valor històric per ser el primer hospital de Mallorca situat fora de la ciutat de Palma. a més de formar part de la xarxa de torres de defensa des de la qual es vigilaven les costes mallorquines dels atacs pirates.
Després de l’adquisició de cadascun dels immobles, es va procedir a la seva restauració, sempre sota la supervisió de professionals i institucions per garantir la integritat dels monuments, ja que tots ells estan catalogats com a tals i tenen un alt grau de protecció.
La rehabilitació dels immobles va superar, en la majoria dels casos, el preu d’adquisició dels immobles i va reduir notablement la capacitat financera de la Fundació.
Actualment la Fundació Illes Balears està enfocada a mantenir el seu patrimoni per tal de poder oferir-lo en perfecte estat al públic en general per al seu gaudi i com a alternativa cultural per a les nostres illes, tot i que noves adquisicions per a l’ampliació d’aquesta gran obra.