• Carretera de Sóller, km 4,nº11
  • +00 34 971-760-646
  • fib@fundacioillesbalears.org
In

Es Fortí

 

Antiga fortalesa militar, ubicada a la bocana de Cala Llonga, Santanyí, convertida actualment en mirador de la zona.

Es declarà Bé d’Interès Cultural el 5 de maig de 1949 amb la categoria de Monumento.   Mapa

*Data d’adquisició: 2 de juny de 1992.

El Fortí és una fortificació militar que servia d’allotjament a la tropa que custodiava la zona marítima del sud/est de Mallorca.

Fou construït l’any 1730 per l’enginyer D. José Muñoz, constituïa una guarnició amb 4 canons, cos de guàrdia per 19 homes i 3 garites. Reconstruït més tard, l’any 1793, després d’haver sofert greus desperfectes a conseqüència d’un fatal sisme submarí que entrà mitja llegua a la zona de Santanyí; això revela la seva importància estratègica.

És una fortalesa de planta cuadrangular amb una amplada de 26 metres, que destaca per les troneres situades a la zona que dóna a la mar, essent una de les poques obres militars d’aquest gènere a l’illa de Mallorca. La fàbrica és de maçoneria, encara que en algunes zones apareix la silleria de pedra de Santanyí. La porta d’accés es troba flanquejada per un restaurat matacà.

És a l’any 1878 quan es subhastà per l’exèrcit passant a ser propietat privada.

En aquell temps ja no tenia cap interès com a fortalesa militar i quan es projectà la urbanització de Cala d’Or, per la seva qualificació de BIC, no permetia ubicar-hi cap tipus d’explotació i es deixà decaure fins a convertir-se en una ruïna quasi total.

La Fundació Illes Balears el va comprar per l’impuls de les entitats de la zona. Després d’un estudi minuciós de la seva història es redactà un projecte de recuperació que culminà l’any 1995.

Un cop recuperat es va obrir al públic i es posà a disposició de les entitats de la zona.

S’hi celebren exposicions, concerts d’estiu i moltes altres activitats socials i culturals. Roman obert al públic de manera gratuïta durant tot l’any.

panoramicafrontal
fortificación
interiorpatio
interior
vistas
panorámica

Rehabilitación