• Carretera de Sóller, km 4,nº11
  • +00 34 971-760-646
  • fib@fundacioillesbalears.org
In

Torralba d’en Salord

Un dels poblats prehistòrics més grans de Menorca i millors conservats. S’estén d’Est a Oest a partir de la carretera que uneix Alaior amb Cala en Porter. Hi destaquen dos talaiots, el recinte de la taula, una sala hipòstila, algunes coves excavades al subsòl i altres restes constructives que conformaven els llocs d’hàbitat.

*Data d’adquisició: 28 de maig de 1990.

Torralba d’en Salord forma part de la Menorca Talaiòtica que opta a ser designada Patrimoni de l’ Humanitat per l’ UNESCO. Mapa

Talaiot – El talaiot és el monument més significatiu de la Prehistòria de Menorca. Al poblat de Torralba, hi trobam 2 talaiots. Un, el de majors dimensions i en gran part conservat, està situat al punt més elevat des de on té un ampli domini visual del poblat. Té planta circular i el seu perfil sembla ser troncocònic. L’altre talaiot, situat al costat del recinte de la taula només conserva una part del mur exterior.

Taula – la taula i el seu recinte són les restes més espectaculars d’aquest poblat i unes de les més ben conservades de Menorca. Daten dels segles III i II A.C. Es tracta d’un edifici de culte, amb forma de ferradura i capelles laterals. La taula pròpiament dita està construïda amb dos grans blocs de pedra, un  vertical i l’altre horitzontal, magníficament elaborats. La taula fa 5 m d’altura.

Sala hipòstila – Semisoterrada i coberta amb lloses, sustentada per columnas o pilars, la sala hipóstila consta de tres parts: túmul, corredor d’accés i cambra. L’excavació arqueològica va permetre conèixer que es va utilitzar com a magatzem durant el segle I D.C.

Murada Ciclòpia – A Torralba, podem observar un tram de mur que segueix l’esquema constructiu característic de la tècnica ciclòpia (sòcol, grans lloses en posición vertical, i files de pedres petites i rectangulars). Aquests murs sempre presenten una cara interna i una cara externa, arribant a amplaries gairebé de quatre metres.

Sitges – Són cavitats excavades a la roca mare, utilitzades per emmagatzemar aliments o com a dipòsit d’aigua.

Hipogeus – Són coves artificials excavades a la roca mare durant l’època talaiòtica. Van ser utilitzats com a tombes comunitàries i s’hi realitzaven rituals funeraris.

Pedrera de marèsAl poblat de Torralba podem trobar dues pedreres de pedra de marès. Una d’origen prehistòric, que és des d’on suposadament es van extreure tots els blocs per a la construcció dels monuments talaiòtics; Una altra que podríem situar cap al segle XVII.

Casa del segle XVII – Dins del recorregut del poblat podem trobar les restes d’unes construccions, possiblement del segle XVII. S’hi poden apreciar dues estructures diferents: una, per les dues finestres o capelles emmarcades per pedres de marès en què s’ha gravat el símbol de la creu, sembla pertànyar a una esglèsia rural; l’altra a les cases de l’antic hábitat del lloc.

Taula Torralba
Talaiot Torralba
Muralla Torralba
Hipogeus talaiotics torralba
Casa pretalaiotica Torralba
Casa medieval Torralba
Cantera marés Torralba
Bovera Torralba
Sala Hipostila Torralba
Cueva pozo Torralba
Cueva iluminada Torralba

Rehabilitación