• Carretera de Sóller, km 4,nº11
  • +00 34 971-760-646
  • fib@fundacioillesbalears.org
In Noticies

MARIA MAYANS, ÀNIMA DEL MOLÍ VELL DE LA MOLA, FORMENTERA

Gràcies al conveni signat amb el Consell de Formentera, la Fundació Illes Balears s’alegra de poder comptar un any més amb els serveis de gran valor de Maria Mayans per rebre als visitants del Molí Vell de la Mola amb l’afecte i la professionalitat que la caracteritzen. Maria sent com a seu el molí on tants anys ha treball braç a braç amb el seu marit Joan Torres (Joan des Moliner), passant moltes nits en vela, i la seva relació amb ell li permet documentar les visites aportant els seus coneixements i les seves vivències.
No només per a Maria sinó per al poble sencer de Formentera, el molí de farina representava una forma de vida en la qual moldre el blat per fer pa marcava el seu dia a dia; el Molí Vell de la Mola, construït en 1778, va deixar de girar amb la força del vent en 1964 amb l’aparició dels motors. Per això, María se sent feliç cuidant el molí, amb el seu nét Jordi, i ensenyant el seu funcionament a tots els grups d’estudiants que s’acosten, explicant-los el treball d’antany del moliner: saber d’on ve el vent, col·locar les veles en les aspes, ajustar el queixal…etc.
Malgrat els seus 81 anys, María segueix al peu del canó, amb nosaltres, i segueix sent la guia perfecta d’una de les nostres propietats, el Molí Vell de la Mola, catalogat Bé d’Interès Cultural. Serveixi aquest petit homenatge per agrair-li tota la seva dedicació!