MARIA MAYANS, ÀNIMA DEL MOLÍ VELL DE LA MOLA, FORMENTERA

Gràcies al conveni signat amb l’Ajuntament de Formentera, la Fundació Illes Balears està contenta de poder comptar un any més amb els valuosos serveis de Maria Mayans per acollir els visitants al Molí Vell de la Mola amb l’afecte i la professionalitat que el caracteritzen. La Maria sent com a seu el molí on durant tants anys ha treballat braç a braç amb el seu marit Joan Torres (Joan des Moliner), passant moltes nits navegant, i la seva relació amb ell li permet documentar les visites, aportant els seus coneixements i les seves experiències
No només per a Maria sinó per a tot el poble de Formentera, el molí fariner representava una forma de vida en la qual moldre el blat per fer pa marcava el seu dia a dia; el Molí Vell de la Mola, construït l’any 1778, va deixar de girar amb la força del vent l’any 1964 amb l’aparició de motors. Per això, la María se sent feliç tenint cura del molí, amb el seu nét Jordi, i ensenyant-ne el funcionament a tots els grups d’alumnes que vinguin, explicant-los la feina del moliner en el passat: saber d’on ve del vent. , col·locar les veles a les aspes, ajustar l’engranatge…etc.
Malgrat els seus 81 anys, la María segueix al peu del canó, amb nosaltres, i continua sent la guia perfecta d’una de les nostres propietats, el Molí Vell de la Mola, catalogat com a Bé d’Interès Cultural. Serviu aquest petit homenatge per agrair-li tota la seva dedicació!